Retrospectief onderzoek 1995 - 2005

In samenwerking met Stichting Reünisten Augustinus & het Leids UniversiteitsFonds

DSC_0616

Achtergrond

Sinds 2013 doet een consortium van onderzoekers van de Universiteiten van Helsinki, Oxford en Leiden onderzoek naar vriendschapsvorming en de werking van sociale netwerken. Hierbij is een samenwerking aangegaan met de Leidse studentenverenging Augustinus. Tijdens de eerste fase van de zogenaamde ‘Fraternity Friendship Study’ (FFS) is een jaargang van de L.V.V.S. Augustinus (Koplopers 2013) gedurende 4 jaar gevolgd via van surveys en experimenten. De dataverzameling gescheidde ‘minimaal invasief’: er is gezorgd dat deelname eenvoudig, geheel vrijwillig en in absolute anonimiteit plaatsvond. Op die manier kon er zonder last voor deelnemers waardevolle onderzoeksdata worden verzameld in een unieke setting: de ‘sociale snelkookpan’ die een traditionele Nederlandse studentenvereniging vormt. De dataverzameling bij de jaargang 2013 is afgerond en de eerste wetenschappelijke papers hierover zijn inmiddels verschenen of worden in de komende periode verwacht.

 

Retrospectief onderzoek 1995-2005

Om een completer beeld te krijgen van vriendschapsvorming en de ontwikkeling van sociale netwerken in de context van een studentenvereniging zal in het tweede deel van 2017 gestart worden met een retrospectief onderzoek onder de Reünisten van de L.V.V.S. Augustinus. Doelgroep zijn de jaren tussen 1995 en 2005. Dit onderzoek dient in de eerste plaats ter verificatie van enkele bevindingen uit de voorgaande studie. Daarnaast biedt het een unieke kans om de invloed van sociale banden op langere termijn te bestuderen.

1735037789_4e716dbba1_b
ffs sypmopsium
LUF_logo_125_jaar_2PMS
logo oxfor
University+of+Helsinki
logo_UL

Wie voeren het onderzoek uit?

Het kernteam van het consortium bestaat uit drie onderzoekers: Prof. Anna Rotkirch, directeur van het Finse populatieonderzoeksinstituut Vaestoliitto en verbonden aan de Universiteit van Helsinki; Dr. Tamas David-Barrett, verbonden aan Universiteit van Oxford; en Dr. Max van Duijn, verbonden aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast zijn er enkele geassocieerd onderzoekers uit Helsinki en Oxford betrokken en is er een ondersteuningsteam in Leiden. Het onderzoek voldoet aan strenge eisen voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek en privacy van de ethische commissie van de Universtiet van Helsinki. Het consortium werkt voor de datacollectie van het retrospectieve onderzoek nauw samen met de Stichting Reünisten Augustinus, het Leids UniversiteitsFonds en het Leiden Alumni Office. Voor meer informatie kunt u te allen tijden contact opnemen via info@theffs.nl.

Bent u Augustinus-reünist uit de jaargangen 1995-2005?

Als u reünist of oud-lid bent van de L.V.V.S. Augustinus uit 1995 t/m 2005 heeft u in principe een email ontvangen in juli en november 2017. Heeft u deze niet ontvangen en wilt u toch deelnemen aan het retrospectieve onderzoek van de FFS?  Laat dan uw gegevens achter en de onderzoeksgroep neemt contact met u op.

Het survey zal open staan t/m 27 februari 

DSC01100